נקודת התורפה שהייתה עד לאחרונה בכל הפלגה שנועדה לישראלים הייתה האוכל הכשר. נכון, כבר שנים יש אפשרות להזמין אוכל כשר מראש בתוספת תשלום ברוב חברות השיט בעולם, אבל קרוז כשר כולו שהותאם לישראלים במיוחד ויצא מחיפה כמעט ולא היה עד לאחרונה. כעת, אפשר להזמין מקום בקרוז כשר כזה שנמצא בהשגחת הרבנות ומשגיח כשרות מאייש כל הפלגה, ובכך גם מאפשר לקהל דתי או מסורתי או כזה שכשרות חשובה לו במיוחד להפליג בלי חשש. חובבי קרוזים והפלגות תענוגות יוקרתיות רואים בקולינריה עילית ובתפריט גורמה את אחת הסיבות העיקריות שבגללן מזמינים שיט תענוגות כאשר חלק מההפלגות הן הפלגות נושא גסטרונומיות. כיום יש יותר אפשרויות כאלה לכולם, כולל שומרי כשרות. להלן כמה דגשים חיוניים לכל מי שכשרות חשובה לו והוא מחפש שיט שעונה על הדרישה שלו בתפריט כשר וכפי שתראו להלן יש גם פתרונות מפתיעים לשומרי כשרות.
השינויים הגדולים שחלו באוכל כשר בקרוזים
כדי להבין את השינויים הגדולים שחלו בתחום הקולינרי לשומרי כשרות בקרוזים צריך להבין שקרוז הוא הזדמנות לפנק נוסעים במטבח גורמה ייחודי ואפילו בהפלגות קולינריות שלמות גם על האנייה וגם בנמלי היעד. במקרים כאלה ברור שקשה היה למצוא מנות כשרות שמתאימות לשומרי כשרות. בחברות שייט שהציעו ארוחות כשרות בכל הפלגה, נדרשתם להזמין את הארוחות הכשרות חודשים מראש, בין 100-45 יום ובתוספת תשלום. לא בכל חברה אפשר היה ליהנות מאותה רמת תפריט גורמה שהוגש לכלל הנוסעים שלא אכלו כשר, ולפעמים הנוסעים נאלצו להסתפק בחמגשיות ובתפריט מצומצם. חלק מהקרוזים הכשרים לא היו בספינות גדולות ומפוארות אלא קטנות, ולפעמים היו קרוזים נדירים, כשרים ויקרים מאוד, עם אוכל כשר חד פעמי ולא בתדירות קבועה וגדולה. מובן שנוסעים שנאלצו להתפשר סחבו אתם גם אוכל כשר ככל שהורשה להם להעלות לספינה ולקנות אספקה כשרה בנמלים.
איך למצוא קרוז עם אוכל כשר
לכל חברת שייט יש מדיניות משלה ומסלולים שמשתנים, ויש לבדוק בכל לוח הפלגות את הקרוז הכשר שמוצע לכם, עם הפירוט המדויק מה בעצם כולל אוכל כשר לתפיסת החברה. הודות לביקוש ולגידול בכמות הנוסעים אשר שומרים כשרות, מתחזקת המגמה אצל חברות הספנות להציע אוכל כשר טרי מדי יום, בהפלגות שיוצאות מחיפה וגם ממקומות אחרים. היום יש לפחות כמה חברות שמציעות מדי פעם קרוז כשר לנוסעים במגוון של אפשרויות, חלק כשר כולו וחלק כשר בחלקו, תלוי בביקוש וברישום מראש כדי שיוכלו למצוא פתרונות מגוונים לשומרי כשרות ואפילו להכשיר למענם מטבחים ומסעדות. הקרוזים הכשרים שמיועדים לישראלים ולשומרי כשרות יקרים יותר והם בדרך כלל מציעים אפשרות של שייט עם מטבח כשר כולו או שייט שבו יש שני מטבחים – מטבח כשר ומטבח לא כשר. המגבלות של אוכל כשר נובעות בעיקר מהלוגיסטיקה שאינה מאפשרת בתוך המטבחים העצומים האלה ובתוך העבודה הקדחתנית של הכנת אלפי ארוחות ביום להקדיש זמן מיוחד לכמה עשרות או מאות ארוחות כשרות בודדות ביום. מבחינת חברת השיט זה מקשה על זרימת עבודה במטבח ולכן הן יעדיפו להגיש את המינימום ההכרחי ובמקרים בהם יש ביקוש לארוחות כשרות למצוא פתרונות גמישים לפי הצורך באותה הפלגה. אם אתם מפליגים לחופשה עם ילדים, חשוב לברר איזה סוג של אוכל מגישים לכם, טרי או בחמגשיות, כדי שהילדים לא יתאכזבו.
הפלגות כשרות
חשוב לומר שלא בכל אנייה קיים מטבח כשר כולו ומשגיח כשרות צמוד, אלא אם כן זה נאמר במפורש. בחלק מהקרוזים יש אפשרויות מגוונות שבהם קיימת אפשרות של הגשת ארוחות כשרות במהלך הקרוז, באמצעות בופה או בארוחות המוגשות לשולחן. בחלק נוסף מהקרוזים תהיה אפשרות של הגשת ארוחות כשרות בחמגשית בלבד, בהזמנה מראש ובתוספת תשלום. ישנן חברות ספנות שיעדיפו אפשרות שבחלק מההפלגות מסעדות מסוימות יהפכו לכשרות כאשר אחרות לא יהיו כשרות, ויוכלו להציע מגוון אוכל כשר לכלל הנוסעים ולא רק לקהל שומר כשרות. ההיצע מגוון ורב יותר מאשר בעבר אבל עדיין מצומצם יחסית, לכן מומלץ לעקוב אחר הודעות החברות השונות, ולחפש אפשרויות של אוכל כשר בעיקר אצל חברות קרוזים שיוצאות מנמל חיפה. בהפלגות כאלה חברות הספנות לרוב שמות דגש על מטבח כשר כיוון שרוב הנוסעים בהפלגה שיוצאים מחיפה הינם ישראלים. חשוב להדגיש שגם במסעדות צמחוניות/טבעוניות לא כל המרכיבים בארוחות נחשבים כשרים ולכן לא תמיד הם מהווים פתרון לשומרי כשרות. היום, ככל שיש יותר ביקוש להפלגות כשרות כך יש גם יותר חברות שייט שמחפשות מענה לבעיית שומרי הכשרות בהפלגות והן מציעות פתרונות המתאימים להם.
ארוחות כשרות בשייט
לרוב הארוחות הכשרות אשר מוגשות בהפלגות הינן בחזקת "בשרי" ומוגשות בחמגשיות. עם זאת, חברות השייט משתדלות לגוון ולהציע גם ארוחות כשרות חלביות. יש ארוחות חלביות שבהן יש מוצרים מחלב ישראל ויש כאלה שבהן הבשר הוא גלאט. לרוב החברות הבינלאומיות שמפליגות בעולם יש העדפה לחברות המזון הכשרות האמריקאיות עם כשרות OU, המפורסמת. ישנם נוסעים שמקפידים בכשרות ומחמירים מאוד, כך למשל, הם מבקשים מעובדי המטבח בהפלגה לאפות להם בתנור מאכלי דגים וירקות, עטופים בנייר אלומיניום. חברות הספנות כבר מכירות את הדרישות האלה ואכן מאפשרות זאת ללא בעיה. הסיבה שבגללה נוסעים אלה מוכנים לאכול באנייה היא בגלל הדחת הכלים והסכו"ם במים רותחים שלפי פסקי הלכה מסוימים מכשירים את הכלים לאכילה. חלק מהחברות אף מקצות לנוסעים שומרי הכשרות חלק ממטבח ו/או ממסעדה באונייה עבור בישול כשר. לכן חשוב מאוד לעדכן את חברות השייט כמה שיותר זמן מראש לגביי אוכל כשר, ובכך לאפשר לחברת שייט להיערך לכמות נוסעים שומרי כשרות ולהנעים להם את הזמן. היום, גובר הביקוש והמודעות לאפשרויות של אוכל כשר בהפלגות, לא רק נוסעים דתיים מחו"ל מבקשים אוכל כשר בספינות, אלא גם ישראלים, ולכן היום יש יותר נכונות בחברות השיט למצוא פתרונות מגוונים ומפנקים לארוחות כשרות.